Lektionsupplägg med Monster Monster

Det är inte ofta, men ibland händer det att vi även släpper in böcker i vår pedagogiska serievärld. Framförallt när vi får ett riktigt bra handledningsmaterial att sätta tänderna i!

Det nya pedagogiska materialet “Monster Monster – ett lektionsupplägg för låg och mellanstadiet” har tagits fram av Linda Sikström, utvecklingssamordnare på Pedagogisk Inspiration Malmö, och Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson, förstelärare på Rosengårdsskolan. Jenny och Linda står bakom flitigt använda lärarhandledningar som “Bamse och Källkritik“, “Bamse i skolan” och “Läskvarten“.

Det nya materialet innehåller ett flertal lustfyllda och kreativa elevuppgifter som kretsar kring de två första böckerna i Johannes Pinters hyllade barnboksserie “Monster monster”. Övningarna innefattar alltifrån högläsning till efterlysningar och skapande av egna monsterfigurer och serier.

Läromaterialet består av två delar:

  • Ett lektionsupplägg – med lärarinstruktioner och flera olika pedagogiska och kreativa elevövningar. Ladda ner handledningen gratis här.
  • Böcker – i form av de två första böckerna i Monster monster-serien, ”Den köttätande tentakelväxten” och “Karatemumien”. Beställ böckerna till specialpris för skolor i vår webbshop.

“Monster Monster – ett lektionsupplägg för låg och mellanstadiet” är anpassad utifrån målen i senaste läroplanen (Lgr11) och är lämplig för användning i årskurs 1-6.

Om Monster monster-böckerna

Kreativa barn med olika superkrafter, mardrömmar, action, magi och massor av monster. Det är några av ingredienserna i ”Monster Monster”, Egmont Publishings nya barnbokssatsning. Upphovsman är Johannes Pinter, skräck- och deckarförfattaren som tycker att barn måste få lov att bli lite lagom rädda ibland.

Lucas Svedberg och Johannes Pinter. Foto: Mats Persson

I ”Monster monster” får läsaren möta Tove, Charlie, Musse, Johanna och Oliver. De går i fjärde klass i den fiktiva småstaden Glänteby, och har olika intressen och begåvningar som att rita, skriva, måla och göra film.

En dag är de med om en dramatisk händelse och upptäcker något magiskt: deras kreativa förmågor har blivit till superkrafter. Med hjälp av dem kan de påverka människor och världen runt omkring sig.

Men plötsligt börjar det dyka upp monster, det ena läskigare än det andra. Monstren visar sig komma från barnens egna mardrömmar, och är alltid en korsning av flera olika mardrömmar vilket gör dem dubbelt så farliga – och dubbelt så underhållande. Nu kan ingen stoppa dem, förutom de fem barnen med sina förmågor.

– Monster Monster är exakt vad jag själv hade velat läsa när jag var liten: kreativa barn med extraordinära krafter som fajtas mot riktigt tuffa monster, säger författaren Johannes Pinter. Det ska vara sådär lagom läskiga berättelser som får det att pirra skönt i magen hos en ung bokslukare och monsterälskare.

I böckerna möter barnen även helt andra former av ”monster” – skrämmande företeelser som ibland sticker fram sitt fula tryne mitt i vardagen. Mobbing, orättvisor, allvarliga sjukdomar och egna fel och brister är sådant som de måste försöka besegra.

Bakom de fartfyllda illustrationerna står Lucas Svedberg, som förutom flertalet ungdomsböcker bland annat tecknat skivomslag och spelkort.

Monster Monster-serien riktar sig till barn 6-9 år och är planerad till 20 böcker. Utgivningstakten är hög: det kommer två böcker åt gången, vår som höst. Allt för att de hungriga läsarna inte ska behöva vänta för länge på nästa äventyr.