Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner. Men finns det på riktigt? Vem är egentligen källan? I samarbete med Barnens Bibliotek har Bamseredaktionen tagit fram en specialtidning om källkritik för skolor och bibliotek.

Under 2017 släpptes två uppmärksammade specialnummer av Bamsetidningen med tema Källkritik. Flera lärare och bibliotekarier hörde av sig och ville beställa tidningarna, som snabbt sålde slut.

För att möta det stora biblioteks- och skolintresset har Bamseredaktionen, i samarbete med Barnens Bibliotek, samlat allt källkritiksmaterial i en helt ny specialtidning – ”Bamse och källkritik”. Tidningen är på 24 sidor och innehåller bland annat serierna ”Bamse och Mörka skogen” och ”Vem är tjuven?”. Som komplement till serierna medföljer även ett källkritikstest och två avsnitt av ”Bamses skola”. Här kan man lära sig om källkritik och ryktesspridning på nätet, och få tips om hur man kan tänka.

För att underlätta användningen av ”Bamse och källkritik” i skolan har lärarna Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson och Linda Sikström från Malmö tagit fram ett specialanpassat lektionsupplägg. Läs mer om detta nedan!

Källkritik med Bamse – ett lektionsupplägg för åk 1-6


Förstelärarna Jenny-Esbjörnsdotter Karlsson och Linda Sikström från Malmö har tagit fram en lärarhandledning för årskurs 1-6 och som utgår från tidningen ”Bamse och källkritik”. Handledningen består av ett antal olika övningar med utgångspunkt i både individuellt arbete och grupparbete, diskussionsuppgifter och högläsning.

– Vi ville skapa ett upplägg där eleverna kan arbeta med begreppet källkritik och hur det går att kritiskt granska källor samt våga ifrågasätta en källas trovärdighet. Målet med uppgifterna är att eleverna ska få kännedom om att information, oavsett kanal, inte alltid sann, säger Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson.

Beställning och nedladdning av material

Tidningen “Bamse och källkritik” har precis släppts till försäljning till specialpris för bibliotek och skolor. Du beställer den snabbt och enkelt via vår serieshop här.

För gratis nedladdning av lärarhandledningen ”Källkritik med Bamse” klicka här.

Bakgrund – om Bamses kamp mot falska nyheter

Elza Dunkels, lektor vid Umeå universitet.

Det var i början av 2017 som nyheten om att Bamse ska lära barn att bli mer källkritiska spred sig som en löpeld i både svenska och utländska medier, samt i sociala medier. Bamseredaktionen hade i samarbete med bland annat internetforskaren Elza Dunkels tagit fram ett specialnummer (Bamse nr 2, 2017) om högaktuella ämnen som ryktesspridning och källkritik. Numret blev en stor succé och under våren släpptes ytterligare en utgåva på samma tema (Bamse nr 15, 2017).

– Att vara med och skapa Bamsehistorier var en av de roligaste saker jag gjort! säger Elza. Det var ett sånt härligt gäng som tänkte tillsammans och jag lärde mig så mycket av de barn och ungdomar som var med. Om jag inte forskade skulle jag nog vilja jobba på Bamsetidningen.

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag, så tycker jag att detta ämne är extremt viktigt, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen. Information kan komma från så många olika källor. Vem som helst kan skriva vad som helst och nå ut till en jättepublik. Man måste vara källkritisk, och man behöver lära sig detta redan i tidig ålder.

Bamse – ”Årets Tidskrift”

För sitt arbete med att lyfta och förklara källkritik för barn och unga har Bamseredaktionen mottagit flera fina priser och utmärkelser. I november förra året tilldelades Bamsetidningen utmärkelsen Årets Tidskrift av Sveriges Tidskrifter, och i början av 2018 lyftes Bamsetidningen fram som ett föredöme i en amerikansk senatrapport (!).