I slutet av februari släpptes ett unikt nummer av den klassiska serietidningen Kalle Anka & C:o som fyller 70 år i år. Temat var ”Deckare” och i tidningen fanns en specialskriven historia, ”Stölden i kölden”, skapad av ingen mindre än deckardrottningen Camilla Läckberg.

– Det har varit barnsligt kul och hedrande att få skriva för en så klassisk serietidning som Kalle Anka. Jag hoppas att läsarna gillar min berättelse och blir sugna på att läsa ännu mer deckare framöver, kommenterade Camilla Läckberg sin seriedebut.

Förutom deckarhistorien fick läsarna även ta del av ”Camillas deckarskola”, som Camilla Läckberg tagit fram för att underlätta för de som vill skriva en egen deckarberättelse.

Deckarskolan är också något som lärarna Linda Sikström och Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson från Malmö har tagit fasta på och har skapat ett särskilt lektionsupplägg kring.

Materialet, som nu finns tillgängligt gratis för skolor, är tänkt att fungera som en introduktion till Camilla Läckbergs deckarskola. Syftet är att eleverna först får lära sig att förstå en berättande text, innan de kommer igång med att skriva en egen deckare. Det pedagogiska materialet innehåller olika moment som tränar eleverna i detta.

Lektionsupplägget för Kalle Ankas och Camilla Läckbergs Deckarskola utgår från Cirkelmodellen, som är en strukturerad undervisningsmetod och en del av Genrepedagogiken. Genrepedagogik är en metod som används framgångsrikt i språkundervisning i många länder, även i Sverige.

Materialet är lämpligt för användning från årskurs 3.

Följande material finns att ladda ner helt gratis för skolor:

Lärarhandledning:

Lektionsupplägg

Bilagor:

Stödstruktur

Camilla Läckbergs deckarskola

Kalle Anka-serie: Stölden i kölden