Serierådet

Forskning

Serierådet 2014 består av:

Arild Midthun, serietecknare

Arild Midthun har på allvar etablerat sig som en av Nordens främsta serietecknare och räknas som en av dagens populäraste Kalle Anka-skapare. Hans förmåga att kombinera en skicklig penna och fantasifulla historier med noggrann research, fakta och kul lärande har genererat ett flertal specialserier med pedagogisk ansats. Exempelvis Kalle Anka & C:o – Kul med Naturvetenskap! och Gröngölingarnas Tidsresor i Världshistorien.

Fredrik Strömberg, serieforskare och ordförande Seriefrämjandet

Fredrik Strömberg är journalist, forskare, lärare och författare med tecknade serier som specialområde. Han är sedan 1997 ordförande för Seriefrämjandet samt en av redaktörerna för kulturtidskriften Bild & Bubbla. Fredrik var med och etablerade Seriecenter i Malmö där han idag är kursansvarig på Serieskolan. Han har även gett ut ett flertal böcker med inriktning på tecknade serier.

Elisabeth Reslegård, ordförande Läsrörelsen

Elisabeth Reslegård var med och startade den ideella föreningen Läsrörelsen 1999, och har initierat och drivit en mängd olika läsfrämjande kampanjer och insatser under 2000-talet. Hon har tidigare arbetat med produktion, distribution, marknadsföring och sponsring inom kulturlivet sedan början på 1970-talet. Bland annat sex år med Folkets Bio och elva år som informationschef på Kulturhuset.

Jens Hansegård, författare

Jens Hansegård är seriemanusförfattaren som skrev sitt första seriemanus för tidningen Fantomen för snart 20 år sedan. Jens fortsätter skriva manus åt Fantomen men har sedan tio år även skrivit ett hundratal historier åt Kalle Anka & Co. Sedan 2010 är Jens även av tidningen Bamses två huvudförfattare. Utöver serier skrev Jens teaterpjäsen Bamse – Världsmästaren i elakhet som turnerade åren 2010 och 2011. Han har även skrivit barnböcker åt Bonnier Carlsen sedan 2012.

Johan Unenge, serietecknare, författare och fd Läsambassadör

Johan Unenge har bland annat skapat serier och böcker tillsammans med Måns Gahrton, som Eva & Adam och Gyllene Knorren. Han sitter på plats nummer nio i Svenska barnboksakademien, och utnämndes 2011 till Sveriges första Läsambassadör. Ett uppdrag som sträckte sig till fram till 2013. Johan Unenge är aktuell som manusförfattare och tecknare av årets julkalender på Sveriges Radio, Alla barnen firar jul.

Malin Biller, serieskapare

Malin Biller är en av Sveriges främsta serieskapare och har gjort sig känd för sina galna och självutlämnande humorserier. 2011 vann hon Urhunden för årets bästa svenska seriealbum, och är i år aktuell med ett nytt seriealbum som innehåller tolkningar av Gustaf Frödings olika alster. Malin Biller är även van föredragshållare och arrangerar serieworkshopar på skolor.

Melinda Galaczy, lärare, Södervångsskolan i Vellinge

Melinda Galaczy är högstadielärare i Vellinge och har erfarenhet av att använda serier i undervisningen. Melinda har författat lärarhandledningar för bland annat serierna The Walking Dead, från årskurs 8, och Kalle Anka, från årskurs 3. Under 2013 har Melinda medverkat på ett antal seminarier och föreläst om fördelarna med serier och pedagogik utifrån ett läroperspektiv.

Piroska Bakran, mediapedagog och bibliotekarie, Augustenborgsskolan i Malmö

Piroska Bakran är mediapedagog på Augustenborgsskolan i Malmö och är en av initiativtagarna till skolans användning av serier i undervisningen de senaste åren. Piroska ansvarar för att köpa in olika typer av serier på skolan och som både kan användas i undervisningen och för fri läsning. Piroska har under 2013 medverkat som paneldeltagare i ett stort seminarium om serier och pedagogik på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Stefan Diös, översättare

Stefan Diös är en svensk översättare och skribent. Sedan 1985 är han den svenska översättaren av Sveriges största serietidning Kalle Anka & C:o. Han är även medgrundare av ankistförbundet NAFS(k) och har tilldelats Svenska Serieakademins diplom 1996 och Seriefrämjandets pris ”Unghunden” 2010.

För ytterligare information om Serierådet vänligen kontakta

Jonas Lidheimer, Projektledare, Serier i Undervisningen och Egmont Publishing
e-post: jonas.lidheimer@egmont.se
telefon: 0708 63 94 62