Under läsåret 2014 arbetar storklassen år 4 på Hjortsjöskolan i Vaggeryd med seriematerialet Kalle Anka i skolan i svenskundervisningen. På schemat står även serieskapande, och i februari fick de totalt 83 eleverna besök av Kalle Anka-tecknaren Arild Midthun som höll en succéartad serieworkshop. I samband med detta träffade vi klassläraren Emanuel Gustafsson, som redan har sett flera pedagogiska fördelar med serieformatet.

Varför har du valt att använda serier i din undervisning?
Jag hade i min pedagogiska planering i svenska med några olika genrer som vi skulle arbeta med under läsåret. Serier var en utav dem. Tanken var att koppla det till genren ”Berättande texter” direkt efteråt, eftersom jag visste att det fanns elever som har svårigheter att få ihop en berättande text med en tydlig handling. Elever som har svårt med detta brukar jag ge stöd med bilder till sina texter. Och bilder är ju serier fullt av! Dessutom finns det elever i gruppen som inte gillar att läsa. Min förhoppning var att serier skulle kunna bidra till att öka deras läsintresse.

Emanuel
Det allra bästa är att alla har varit med och läst.”

Vilken nytta har du haft av det pedagogiska underlaget från Serier i Undervisningen?
Lärarhandledningen har gett mig många idéer och jag vet att det fortfarande finns massvis i den som jag kommer kunna använda mig av framåt. Den fyller precis den funktion som den ska göra – att skapa inspiration samtidigt som den innehåller fullt med bra uppgifter att använda sig av.

Vad har eleverna tyckt om att arbeta med serier i skolan?
Det har varit en succé! Eleverna har visat stort engagemang och vi har haft väldigt roligt under tiden. Men det allra bästa är att alla har varit med och läst. Till exempel berättade en av eleverna att han tyckte att detta hade varit bra för det är lättare att läsa serierna och därför hade det också varit kul att läsa. Det har också varit en stor fördel med att arbeta med just Kalle Anka-serier eftersom samtliga elever, oavsett bakgrund, redan kände till Ankeborg och de olika karaktärerna.

Skulle du rekommendera andra lärare att använda serier i undervisningen?
Absolut. Det finns otroligt mycket användbart med serier för svenskämnet när det gäller läsa och skriva, men även för andra ämnen. Det kan exempelvis leda in eleverna i historiska skeenden och mot begrepp inom de naturvetenskapliga ämnena. Serier är lika bra läromedel som något annat, så jag hoppas att fler lärare vågar testa. Jag kommer garanterat att fortsätta att använda mig av serier!

Länkar:

jonkopingsposten.se
varnamonyheter.se