Förstelärarna Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson och Linda Sikström har skapat en pedagogisk övning kring en Bamse-serie.  Serien finns för fri nedladdning och kopiering för användning i skolan (se länkar nedan).

I Bamse och de mystiska porslinskatterna löser Bamse och hans vänner ett mysterium med ett hemligt meddelande som finns gömt i olika porslinskatter. Serien  är uppdelad i två delar. Låt gärna eleverna försöka lösa seriens hemliga meddelande innan ni går vidare och läser del två.

Oavsett vilken serie du använder rekommenderar vi att du läser serien tillsammans med eleverna och sedan i grupp samtalar om vad serien handlar om. Du och eleverna har ett utmärkt samtalsstöd genom bilderna i serier. Efter att eleverna på olika sätt har bearbetat serien muntligt kan de på ett meningsfullt och språkutvecklande sätt arbeta vidare med att skapa egna hemliga meddelanden. Börja med att tillsammans diskutera vad ett hemligt meddelande är, vem mottagaren kan vara och hur det hemliga meddelandet kan levereras. I par skriver eleverna sedan hemliga meddelanden till en autentisk mottagare. När eleverna arbetar i par har de möjlighet att stötta och använda varandra som lärande resurser. Ett enkelt sätt att skriva ett hemligt meddelande på är att använda Rövarspråket. Samtidigt som eleverna arbetar med Rövarspråket fördjupar de sitt lärande kring vokaler och konsonanter.

Eleverna kan också skapa ett hemligt meddelande med hjälp av vårt Bamse-chiffer (se nedan). Leta upp bokstaven du vill skriva bland de blå bokstäverna och följ sedan raden rakt upp och se vilken bokstav i ordet Bamse som hör samman med den rad du har valt. Skriv ner bokstaven och gör samma sak igen men denna gång följer du raden till vänster och skriver ner denna bokstav. Bokstäverna Q, W, X och Z skriver du precis som vanligt. Ordet rast blir t ex AsBbMsSs.

Lycka till med era hemliga meddelanden!

Jenny Esbjörnsdotter Karlsson och Linda Sikström*

Kopieringsunderlag

Ladda ner serien BAMSE och de mystiska porslinskatterna

Ladda ner BAMSE chiffer

 

Om Jenny & Linda
Förstelärarna Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson från Rosengårdsskolan och Linda Sikström från Kulladalsskolan (läs: idag tjänstledig och utvecklingssamordnare på Pedagogisk Inspiration) i Malmö kommer framöver att medverka som gästredaktörer i Serier i Undervisningens nyhetsbrev och på hemsidan. Jenny och Linda har båda erfarenhet av att använda serier i klassrummet, och har dessutom specialiserat sig på serier och pedagogik genom lärarhandledningen Bamse i skolan, som idag används flitigt i skolor över hela landet.