Matsvinn. Vad kan det vara för något? Nöffa i Bamsetrillingarnas klass tror att det är mat som försvinner. På sätt och vis har hon rätt. Det är mat som slängs, men som hade kunnat ätas om man hade tagit hand om maten på rätt sätt. Författaren Susanne Adolfsson har skrivit berättelsen Matsvinns-kampen som handlar om när trillingarnas klass får en stor utmaning i skolan. De ska försöka minska sitt matsvinn drastiskt.

Förutom den engagerande och lärorika berättelsen bjuds det också på konkreta tips på en faktasida och ett roligt ”Mathjälte-spel”. Som komplement till Bamsetidningens matsvinnstema har lärarna Sarah Hederstierna och Sema Björk dessutom tagit fram ett pedagogiskt lektionsupplägg för åk 1-4 .

Lärarhandledning för årskurs 1-4

Med utgångspunkt i Bamse nr 4/5 2021 har lärarna Sarah Hederstierna och Sema Björk tagit fram en lärarhandledning med olika arbetsmoment som du som lärare kan arbeta med tillsammans med dina elever.

Barn behöver redan i tidig ålder reflektera kring dessa frågor och lära sig göra medvetna val kring matsvinn. För att kunna göra medvetna val så måste man ha kunskap om hur matsvinnet kan minskas, eller i bästa fall helt undvikas. Målet med uppgifterna i handledningen är att eleverna ska få kännedom och reflektera kring vad matsvinn är och hur man kan minska matsvinnet. Du får förslag på hur eleverna med stöd av serier kan arbeta med begreppet matsvinn och hur man på olika sätt kan minska matsvinnet i skolan och i hemmet.

Lärahandledningen är anpassad för elevarbete i årskurs 1-4 och finns att ladda ner helt gratis från Serieriundervisningen.se. Se länk längst ner på sidan.

Om författarna
Sarah Hederstierna och Sema Björk arbetar som förstelärare på Apelgårdsskolan i Malmö. Sarah undervisar i svenska som andraspråk samt de samhällsorienterande ämnena framför allt i år 7-9. Sema undervisar i engelska samt hem- och konsumentkunskap i år 6-9.

Beställning av tidning och nedladdning av material

Klicka här för gratis nedladdning av lärarhandledningen och tillhörande kopieringsunderlag (länk till pdf-dokument):

Bamse lärarhandledning matsvinn
Bamse matsvinn bilaga 1
Bamse matsvinn bilaga 2

Klicka här för att gå till vår serieshop och beställa Bamse nr 4/5 till specialpris för skolor:
https://serieriundervisningen.se/siu/produkt/bamse-och-matsvinn