Serier i Undervisningen har besökt Sollerö skola utanför Mora, som arbetat med läromaterialet Kalle Anka i skolan i årskurs 4, 5 och 6. Med på resan följde serieskaparen och författaren Johan Unenge för att undervisa eleverna om hur man gör egna tecknade serier. 

Med en skicklig och snabb penna visade Johan Unenge prov på grunderna i tecknade serier, som olika pratbubblor och ljudord och vad som utmärker en bra seriefigur. Till elevernas förtjusning tecknade Johan även sina egna karaktärer som Eva och Adam och Agent Annorlunda. Under lektionen fick både lärare och elever testa på att teckna själva.

– Barnen har älskat det här, säger Catarina Johansson, lärare på Sollerö skola.

På lektionerna deltog också några av skolans nyanlända andraspråkselever.

–  Serier är en väldigt bra väg in det svenska språket. Vi hade en kille från Nigeria och det första han fastnade för var en Kalle Anka-tidning och pocket, säger Catarina.

Catarina har även sett de pedagogiska fördelarna med serier utifrån den senaste läroplanen.

– Detta går helt enligt kursplanen i svenska och går att applicera på praktiskt taget alla ämnen. Det handlar om att förstå vad en text handlar, ta ut rätt begrepp och förmågan att sammanfatta en text. Du måste ju kunna förstå vad du läser, avslutar Catarina.

Se videoklipp från Johan Unenges skolbesök i Mora.

Länkar:

Dalademokraten