free web stats

Bamse vill lära skolbarn om källkritik

I våras blev Bamse världskändis när han förklarade källkritik för barn. Nu är det dags igen med ett nytt specialnummer på temat som knappast blivit mindre aktuellt. Dessutom finns nytt skolmaterial från lärarna Jenny & Linda att ladda ner och beställa på Serieriundervisningen.se.

I Bamse nr 2 i år handlade det om källkritik på nätet. Idén till serien ”Bamse och den mörka skogen” fick Bamseredaktionen på läskonferensen Readme i Malmö. Tillsammans med lågstadie- och gymnasieelever, viralgranskaren Jack Werner och internetforskaren Elza Dunkels skapades historien som fick stor uppmärksamhet. Många tidningar och tv-kanaler skrev och pratade om Bamses kamp mot falska nyheter och ryktesspridning, både i Sverige och utomlands. Till exempel gjorde Financial Times, och Buzzfeed reportage om Bamse.

– Jag tror att jag vågar påstå att ingen av oss hade en aning om hur mycket uppmärksamhet detta skulle få, säger Elza Dunkels. Vi tog upp ett ämne som många diskuterade och oroade sig för, precis när det var som mest aktuellt. På det sättet känns det som om vi har gjort nåt väldigt viktigt.

Och nu är det faktiskt dags igen! Det togs nämligen fram en idé till ytterligare en serie på konferensen som heter ”Vem är tjuven?” och den publiceras i Bamse nr 15 . Serien handlar om när karaktären Burre blir anklagad av sina skolkompisar för stöld. Ryktet sprids snabbt om att han är en tjuv.

I samma tidning kan man också testa hur källkritisk man är, få internettips av Elza Dunkels och läsa serien “Är Bamse en buse?”, som handlar om vad som kan hända när en nyhetsredaktion börjar fara med osanning.

Nytt undervisningsmaterial för skolor
Många skolor beställde Bamse nr 2 och använde den i undervisningen för att diskutera källkritik med eleverna. Dessutom tog förstelärarna Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson och Linda Sikström från Malmö fram en tillhörande lärarhandledning för årskurs 1–6 på temat ryktesspridning och källkritik. Denna har nu uppdaterats till det nya numret.

Ladda ner lärarhandledningen gratis här

Tyvärr är tidningen Bamse nr 15 om källkritik slutsåld. Ladda ner en PDF med utvalda delar ur tidningen här

2017-11-07T15:10:46+00:00 0 kommentarer

Lämna en kommentar