Jag minns så väl hur jag stegade in på mitt skolbibliotek. Jag var tio år. Jag var lässugen.
”Så bra” sa bibliotekarien. ”Jag vill läsa Tintin” sa jag. Då tittade hon på mig. ”Hmm, det är inte att läsa”. Sedan slog hon ut med armen och visade alla de böcker som räknades som läsning. Tjocka, utan bilder. Jag gick därifrån den gången. Ända sedan dess har jag funderat över vad som gör att en del inte riktigt tycker att serier räknas. Trots att man inte bara läser texten utan även måste läsa (och förstå bilderna). Dubbelt så mycket. Det ser bättre ut idag men fortfarande stöter jag på den där tveksamheten ibland.

Kanske är det just det enkla. Att vem som helst kan ta det till sig. Att det till och med funkar hjälpligt om man bara tittar på bilderna. Det sitter så djupt i oss att saker och ting måste vara lite besvärliga för att det ska vara nyttiga. Medicin ska inte smaka för gott. Träning inte för lätt. Ljudböcker- för enkelt. (Många lärare är tveksamma till dem.)
Om du som förälder tvekar om serierna är rätt för ditt barn tycker jag du först ska fundera över hur du började själv. Dostojevskij? Selma Lagerlöf? Och allra bäst tror jag man bäddar för ett liv av läsning om man får välja själv. Erbjud allt och låt barnen välja. För det handlar om mer än själva boken.

Läsning är så många saker. Det är att sitta på rumpan en stund och vända blad. Det är att dras in i ett äventyr. Att prata med sin mamma eller pappa om vad som ska hända på nästa sida. Att tillsammans vända blad förväntansfullt. Kanske handlar det allra mest om att skapa en ritual som är mysig och lockar tillbaka dit igen och igen. Att få vittring.

Jag funderar på vad som hänt om den där bibliotekarien inte sagt det hon sa och istället sagt tvärtom. ”Läs vad du vill, bara du läser” och visat mig till seriehyllan. Plötsligt hade hon haft en trogen besökare. Som, om hon skött sina kort rätt förmodligen skulle upptäcka andra sorters läsning. Till exempel böcker.

Det gjorde jag till slut ändå. Men jag övergav dem aldrig, de där tecknade serierna.

av Johan Unenge


Johan Unenge
är en av landets främsta serietecknare och barnboksförfattare. Han har skapat en mängd populära barn- och ungdomsserier och böcker, framförallt tillsammans med Måns Gahrton, som Agent Annorlunda, Eva & Adam och Gyllene Knorren.

Johan sitter på plats nummer nio i Svenska barnboksakademien, och utnämndes 2011 till Sveriges första Läsambassadör. Han är starkt engagerad i barns läsning, är involverad i en rad olika läsprojekt och besöker regelbundet skolor runt om i landet.