free web stats

Bamse och källkritik i skolan

Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner. Men finns det på riktigt? Vem är egentligen källan? I samarbete med bland annat internetforskaren Elza Dunkels har Bamseredaktionen tagit fram ett specialnummer om högaktuella ämnen som ryktesspridning och källkritik. Nu släpps det eftertraktade numret för skolanvändning tillsammans med en specialframtagen lärarhandledning.

Förra året deltog Bamseredaktionen i läskonferensen Readme i Malmö. Det handlade om fakta, lögner och konspirationsteorier och redaktionen hade som mål att skapa en serie om detta. En särskild workshop arrangerades och redaktionen fick god hjälp av elever från Hindby småskola i Malmö och gymnasiet Spyken i Lund, samt viralgranskaren Jack Werner och internetforskaren Elza Dunkels. Resultatet blev över förväntan – tack vara deltagarnas stora engagemang och kreativitet skapades det idéer till två nya serier på konferensen.

– Att vara med och skapa Bamsehistorier var en av de roligaste saker jag gjort! säger Elza. Det var ett sånt härligt gäng som tänkte tillsammans och jag lärde mig så mycket av de barn och ungdomar som var med. Om jag inte forskade skulle jag nog vilja jobba på Bamsetidningen.

Serien ”Bamse och Mörka skogen” handlar om när Lille Skutt ser ett monster i skogen och varnar alla för detta. Det är bara journalisten Nina Kanin som ifrågasätter ryktet …

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag, så tycker jag att detta ämne är extremt viktigt, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen. Information kan komma från så många olika källor. Vem som helst kan skriva vad som helst och nå ut till en jättepublik. Man måste vara källkritisk, och man behöver lära sig detta redan i tidig ålder.

Som komplement till serien har en särskild Bamses skola tagits fram. Här kan man lära sig om internet och källkritik, och få praktiska tips om hur man kan tänka.

Förstelärarna Jenny och Linda har skapat ett lektionsupplägg för åk 1-6


Uppmärksamheten runt det aktuella Bamsenumret har varit stor och många skolor har hört av sig och efterfrågat möjligheten att använda materialet i undervisningen. Därför släpps nu en specialframtagen lärarhandledning för årskurs 1-6, författad av förstelärarna Jenny-Esbjörnsdotter Karlsson och Linda Sikström från Malmö. Handledningen består av ett antal olika övningar med utgångspunkt i både individuellt arbete och grupparbete, diskussionsuppgifter och högläsning.

– Vi ville skapa ett upplägg där eleverna kan arbeta med begreppet källkritik och hur det går att kritiskt granska källor samt våga ifrågasätta en källas trovärdighet. Målet med uppgifterna är att eleverna ska få kännedom om att information, oavsett kanal, inte alltid sann, säger Jenny Esbjörnsdotter-Karlsson.

Länkar:
För gratis nedladdning av lärarhandledningen Källkritik med BAMSE klicka här.
För gratis nedladdning av seriematerial från BAMSE nr 2 klicka här.

2017-09-19T13:36:52+00:00 1 kommentar

En kommentar

  1. Malla 2017/04/13 vid 10:35 - Svara

    Så fantastiskt att kunna ladda ner det här! Tack snälla!

Lämna en kommentar